For people without disabilities, technology makes things easier. For people with disabilities, technology makes things possible.
Radabaugh, 1988
Για κάποιους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες, είτε γνωστικές είτε σωματικές, η υποστηρικτική τεχνολογία στοχεύει να ενισχύσει και να βελτιώσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται το κάνουν αυτό παρακάμπτοντας, δουλεύοντας ή αντισταθμίζοντας τις συγκεκριμένες δυσκολίες ενός ατόμου. Στη λογοθεραπεία, η υποστηρικτική τεχνολογία χρησιμοποιείται για να παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία επικοινωνίας που βοηθούν ένα παιδί να διαβάζει, να γράφει, να εκφράζει ή να κατανοεί τη γλώσσα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε καθημερινή βάση. Μπορεί να χρησιμοποιούν το ημερολόγιο ενός κινητού τηλεφώνου για να θυμούνται το πρόγραμμά τους, μπορεί να χρησιμοποιούν τους χάρτες της Google για να τους κατευθύνουν εκεί που πηγαίνουν ή μπορεί ακόμα και να προσαρμόζουν τον ηλεκτρονικό τους αναγνώστη με αυξημένη γραμματοσειρά για να κάνουν την ανάγνωση ενός κειμένου πιο εύκολη. Όσοι χρησιμοποιούν κάτι από αυτά, χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Για κάποιους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες, είτε γνωστικές είτε σωματικές, η υποστηρικτική τεχνολογία στοχεύει να ενισχύσει και να βελτιώσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται το κάνουν αυτό παρακάμπτοντας, δουλεύοντας ή αντισταθμίζοντας τις συγκεκριμένες δυσκολίες ενός ατόμου. Στη λογοθεραπεία, η υποστηρικτική τεχνολογία χρησιμοποιείται για να παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία επικοινωνίας που βοηθούν ένα παιδί να διαβάζει, να γράφει, να εκφράζει ή να κατανοεί τη γλώσσα.
Έτσι, για ορισμένους μαθητές, μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας είναι η καλύτερη επιλογή για αυτούς και θα τους βοηθήσει να είναι πιο λειτουργικοί συμμετέχοντες στο περιβάλλον τους. Συσκευές Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας (AAC) χρησιμοποιούνται συχνά στις συνεδρίες λογοθεραπείας για τη δημιουργία του καλύτερου λειτουργικού αποτελέσματος ομιλίας για τους μαθητές. Αυτές οι συσκευές κυμαίνονται από χαμηλής τεχνολογίας έως υψηλής τεχνολογίας. Μια επιλογή χαμηλής τεχνολογίας μπορεί να είναι ένα σύστημα εικόνων ή συμβόλων γνωστό ως Σύστημα Επικοινωνίας Ανταλλαγής Εικόνας (PECS). Αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει τις επιθυμίες/ανάγκες ή ως προγραμματιστής για παιδιά που έχουν δυσκολίες με τις μεταβάσεις. Επιλογές υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στο χώρο μας είναι το GoTalk20+ και το Grid 2–Ανοικτό Περιβάλλον Εναλλακτικής Επαυξητικής Επικοινωνίας.
Προσαρμοσμένη- Εναλλακτική επικοινωνία (Π.Ε.Ε) ( Alternative- Augmentative Communication) δηλαδή αφορά στις μεθόδους αντικατάστασης του συμβατικού προφορικού λόγου ο οποίος για οποιαδήποτε αιτία παρουσιάζει περιορισμούς, με άλλες εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας.
Το GoTalk20+ είναι μια ισχυρή, φορητή, εύκολη στη χρήση και πολύ ανθεκτική συσκευή εξόδου ομιλίας. Είναι ελαφριά και έχει χωρητικότητα 100 μηνυμάτων. Ένα μήνυμα/λέξη για κάθε ένα από τα 20 πλήκτρα μηνυμάτων που διαθέτει για κάθε ένα από τα 5 επίπεδα που έχει. Επιπλέον, υπάρχουν 5 κουμπιά για βασικά μηνύματα που παραμένουν ίδια ακόμα και όταν αλλάζει το επίπεδο.
Το GRID αποτελεί ένα από πληρέστερα λογισμικά Εναλλακτικής και Επαυξητικής Επικοινωνίας. Οι δυνατότητές του ως εργαλείο εναλλακτικής επικοινωνίας καθώς και θεραπευτικής/εκπαιδευτικής διαδικασίας περιορίζονται μόνο από το χρόνο που αφιερώνεται στη δημιουργία δραστηριοτήτων και πλεγμάτων χρήσης και πινάκων επικοινωνίας. Το περιβάλλον είναι ανοικτό επιτρέποντας στον θεραπευτή/εκπαιδευτή να προσαρμόσει πλήρως το περιβάλλον στο χρήστη.
- πρόβλεψη λέξεων από ενσωματωμένο λεξικό
- δυνατότητα εμπλουτισμού λεξικού
- αυτόματο κλικ (με εκπνοή χρόνου) για τα πλήκτρα του πληκτρολογίου
- αυτόματο κλικ (με εκπνοή χρόνου) για τα τις λειτουργίες του ποντικιού
- με λειτουργίες φράσεων και μακροεντολών
- έτοιμα παραδείγματα πολυπλεγμάτων το λογισμικό (δείτε και στη συνέχεια) που καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες (σε συνεργασία της ΙΔΕΑΣΙΣ με τον κατασκευαστή του λογισμικού)
- δυνατότητα δημιουργίας πολυπλεγμάτων ή προσαρμογής πολυπλεγμάτων
- υποστηρίζει πλήρως την Ελληνική γλώσσα (σε συνεργασία της ΙΔΕΑΣΙΣ με τον κατασκευαστή)
- έχει δυνατότητα συνεργασίας με λογισμικά σύνθεσης φωνής ώστε να εκφωνούνται τα περιεχόμενα των πλεγμάτων αλλά και,
- συνοδεύεται από ενσωματωμένο λογισμικό σύστημα σύνθεσης φωνής για εκφώνηση για δύο φωνές στα Ελληνικά: 1 ανδρική και 1 γυναικεία, ώστε το περιβάλλον να είναι πλήρες (χωρίς επιπλέον κόστος για αγορά φωνής στα Ελληνικά).