Φυσικοθεραπεία

Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία

Admission Close
Physical Therapy

Ο παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής ασχολείται αποκλειστικά με βρέφη , παιδιά και εφήβους.

Μέσα από την εξιδεικευμένη γνώση και εμπειρία του είναι σε θέση να αξιολογήσει και να παρέμβει σε παθήσεις που αφορούν νευρολογικές, νευροαναπτυξιάκες, μυοσκελετικές καρδιαναπνευστικές και άλλες διαταραχές.

Έχει ως στόχο τη βέλτιστη αποκατάσταση στα πλαίσια της εκάστοτε παθολογίας , έτσι ώστε το παιδί να γίνει όσο το δυνατόν λειτουργικό και ανεξάρτητο στη κοινότητα ( οικογένεια , σχολείο , αθλητικές δραστηριότητες κτλ).

Στο θεραπευτικό πρόγραμμα η οικογένεια έχει ενεργό ρόλο καθώς καθοδηγείτε και εκπαιδεύετε από τον θεραπευτή όσον αφορά τον χειρισμό του παιδιού κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας του. Απώτερος στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η συνέχιση της παρέμβασης στο σπίτι , στο σχολείο και γενικά την καθημερινότητα του.

Ενδείξεις αξιολόγησης και πιθανής παρέμβασης:

 • Προωρότητα <36 εβδομάδων ή νεογνά με χαμηλό βάρος γέννησης <1500 γρ.
 • Επίμονο περπάτημα στις μύτες.
 • Πλαγιοκεφαλία , παρατεταμένη στροφή κεφαλής προς μια κατεύθυνση.
 • Προβλήματα συντονισμού και ισορροπίας ( συχνές πτώσεις , αδέξιες κινήσεις).
 • Διαταραχές στάσης σώματος.
 • Καθυστέρηση της τυπικής κινητικής ανάπτυξης.

Η παιδιατρική φυσικοθεραπεία παρεμβαίνει σε:

 • Εγκεφαλική Παράλυση .
 • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
 • Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού.
 • Μυνιγγομυελοκύλη
 • Μαιευτική Παράλυση.
 • Διάφορα σύνδρομα , νοητική υστέρηση .
 • Αυτισμό και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές .
 • Μυασθένειες .
 • Διαταραχές μυϊκού τόνου .
 • Σκολίωση , κύφωση , λόρδωση .
 • Ραιβόκρανο .
 • Κυστική ίνωση και άλλες αναπνευστικές διαταραχές.
 • Ραιβότητα , βλαισότητα ισχίου , γόνατος και ποδοκνημικής ,ιπποποδία.

Μέθοδοι Παρέμβασης

 

 • ΜΕΘΟΔΟΣ BOBATH (NDT)

  Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες προσεγγίσεις παγκοσμίως για παιδιά με νευρολογικές διαταραχές όπως η εγκεφαλική παράλυση.

  Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη , ευέλικτη και διεπιστημονική προσέγγιση με πληθώρα τεχνικών διευκόλυνσης και στρατηγικών παρέμβασης

  Μέσα από την λεπτομερή αξιολόγηση και αναγνώριση των κινητικών , αισθητηριακών , αντιληπτικών και γνωστικών δυσλειτουργιών δίνει τη δυνατότητα κατάρτισης εξατομικευμένου θεραπευτικού προγράμματος. Βασικό συστατικό της αποτελεσματικότητας είναι η ενεργή συμμετοχή του παιδιού και της οικογένειας υπό την καθοδήγηση και εκπαίδευση των θεραπευτών

  Στόχος της παρέμβασης είναι

  Βελτίωση της ποιότητας ζωής του παιδιού και της οικογένειας στο παρόν και το μέλλον.
  Προαγωγή της συμμετοχής στη κοινότητα .
  Μεγιστοποίηση της ανεξαρτησίας.
 • THERASUIT METHOD

  Είναι μια καινοτόμος προσέγγιση στη θεραπεία ατόμων με νευρολογικές και νευροανπτυξιακές διαταραχές .

  Η ιδέα ξεκίνησε από το Ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε αρχικά στους κοσμοναύτες των οποίων οι μύες ατροφούσαν λόγω της μακροχρόνιας έλλειψης της βαρύτητας.

  Ο Richard και η Isabella Koscielny φυσικοθεραπευτές εξέλιξαν και κατοχύρωσαν τη μέθοδο στο FDA .

  Πρόκειται για ένα εντατικό και εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης ( 3-4 εβδομάδες ,3-4 ώρες την ημέρα).

  Αποτελείται από το Therasuit που είναι ένα μαλακό ορθωτικό μέσο που δίνει υποστήριξη , ευθυγράμμιση , σταθεροποίηση , ιδιοδεκτικό ερεθισμό , δυναμική διόρθωση , διευκόλυνση και αναχαίτηση.

  Και το UNIVERSAL EXERCISE UNIT που είναι ένα σύστημα τροχαλιών , βαρών ,λαστίχων bungee, ζωνών το οποίο επιτρέπει στο παιδί να εκτελεί ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση , αντοχή και κινητικό έλεγχο .

  Παρέχει δυναμική υποστήριξη η οποία επιτρέπει στο παιδί να εκτελεί λειτουργικές δεξιότητες και κινήσεις .

 • PNF

  Η ιδιοδέκτρια νευρομυική διευκόλυνση (Proprioceptive neuromuscular facilitation-PNF) αποτελεί μια από τις πιο γνωστές μεθόδους για την αξιολόγηση και θεραπεία νευρολογικών και μυοσκελετικών παθήσεων.

  Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε στο ινστιτούτο Kabat- Kaiser από το νευροφυσιολόγο Dr Herman Kabat και τη φυσικοθεραπεύτρια Maggie Knott.

  Στόχος των διαφόρων τεχνικών της μεθόδου είναι :

  Η διευκόλυνση της μυϊκής σύσπασης.
  Η ενδυνάμωση των μυών.
  Η χαλάρωση τους .
  Η βελτίωση της ισορροπίας και της μυϊκής συνέργιας.
  Κινητοποίηση και σταθεροποίηση των αρθρώσεων.
 • ΜΕΘΟΔΟΣ SCHROTH

  Η μέθοδος Schroth είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη τρισδιάστατη μέθοδος συντηρητικής θεραπείας για ανθρώπους όλων των ηλικιών που χρησιμοποιεί διορθωτικές τεχνικές αναπνοής για την αντιμετώπιση της σκολίωσης, της κύφωσης και της λόρδωσης.

  Η θεραπεία Schroth έχει μακρά παράδοση. Ιδρύθηκε το 1921 από την Katharina Schroth στο Meissen, στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας. Το 1961, η Καταρίνα και η κόρη της Κρίστα μετακόμισαν στο Bad Sobernheim και το 1983 ίδρυσαν τη δική τους κλινική – το “Katharina Schroth Klinik”. Στη Γερμανία η μέθοδος Schroth εξελίχθηκε στην πιο αναγνωρισμένη συντηρητική προσέγγιση-άσκηση για τη θεραπεία της σκολίωσης.

  Θεραπευτική αγωγή

  Η συντηρητική θεραπεία σκολίωσης στρέφεται προς την επιβράδυνση ή την πρόληψη της εξέλιξής της, προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση κηδεμόνα και το πιο σημαντικό, η πρόληψη από τη χειρουργική επέμβαση.

  Η θεραπεία περιλαμβάνει ανίχνευση τυπικών χαρακτηριστικών σκολίωσης ,κύφωσης κλπ, σχεδιασμό και διδασκαλία ασκήσεων και τεχνικές αναπνοής σύμφωνα, με τις αρχές των μεταβολών της στάσης της Schroth. Οι ασθενείς διδάσκονται και ενθαρρύνονται να εκτελούν το πρόγραμμα άσκησης κατ’ οίκον και να επιτυγχάνουν μεταβολές στην καθημερινή ζωή, αποκατάσταση της κανονικής ευθυγράμμισης της στάσης, στατικό και δυναμικό έλεγχο στάσης, λειτουργία και σταθερότητα.

  Στόχος των διαφόρων τεχνικών της μεθόδου είναι :

  Στόχοι της θεραπείας Schroth Διακοπή φαύλου κύκλου της εξέλιξης της σκολίωσης
  Μείωση ασύμμετρου φορτίου στη σπονδυλική στήλη και επιδράσεών του για τη στατική του σώματος και τις ορθοστατικές και δομικές προσαρμογές πριν από το τέλος της σκελετικής ωρίμανσης
  Αύξηση της κινητικότητας στο στήθος και της αναπνευστικής λειτουργίας
  Συμμετρία κορμού
  Αισθητικές βελτιώσεις
  Επίγνωση και έλεγχος των μεταβολών της στάσης του σώματος
  Σταθεροποίηση των διορθώσεων σπονδυλικής στήλης σε τρεις διαστάσεις
  Πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι (HEP)
  Υποστήριξη για την χρήση κηδεμόνα σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητος
  Μη παρεμβατική αντιμετώπιση, μείωση ή πρόληψη περαιτέρω εξέλιξης της σκολίωσης και παθολογιών που έπονται αυτής
  Παράταση του χειρουργείου ή ακόμα και αποφυγή του σε πολλές περιπτώσεις
 • MYOFASCIAL FREEDOM

  Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση είναι μια τεχνική χειρισμών στα μαλακά μόρια η οποία διευκολύνει την επιμήκυνση της περιορισμένης περιτονίας.

 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Η λειτουργική φυσικοθεραπεία έχει ως στόχο την αύξηση και την βελτίωση της αλληλεπίδρασης του παιδιού με το περιβάλλον.

  Ο θεραπευτής μέσα από τη χρήση του παιχνιδιού παροτρύνει και δίνει κίνητρο στο παιδί για εξάσκηση. Το παιδί χρησιμοποιώντας τις κινητικές του δυνατότητες βρίσκει τις καλύτερες δυνατές λύσεις ώστε να επιτευχθεί ο λειτουργικός στόχος που αφορά τις καθημερινές του ανάγκες πχ πέρασμα εμποδίων , μετακίνηση στο μπάνιο κλπ.

 • SI (Sencory Integration)

  Οι βάσεις της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης τέθηκαν για πρώτη φορά από την εργοθεραπεύτρια A.JEAN AYRES.

  Πρόκειται για μια νευρολογική δυναμική διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να αυτο- οργανώνεται μέσα από την αλληλεπίδραση του με το περιβάλλον.

  Μέσα από την διαδικασία της αισθητηριακής ολοκλήρωση το κεντρικό νευρικό σύστημα ωριμάζει.

  Υπάρχουν διαφορετικές μορφές διαταραχών Αισθητηριακής επεξεργασίας.

  Η θεραπευτική παρέμβαση της αισθητηριακής ολοκλήρωσης πραγματοποιείται μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο και ασφαλή χώρο με ειδικό θεραπευτικό εξοπλισμό . Μέσα από οργανωμένες και πολυαισθητηριακές δραστηριότητες και παιχνίδι επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ρύθμιση , οργάνωση και συγκέντρωση του παιδιού. Ο τελικός στόχος της θεραπείας είναι η ανάπτυξη της προσαρμοστικής συμπεριφοράς και μάθησης.

   

 • THERATOGS
   

  Το Theratogs είναι ένα μαλακό ορθωτικό σύστημα που μπορεί να εφαρμοστεί σε νεογνά , παιδιά ως και ενήλικες. Είναι φτιαγμένο από ελαφρύ διαπνέον υλικό σαν ελαστικό ύφασμα . Μπορεί να φορεθεί κάτω από τα ρούχα και αποτελείτε από μα στολή ( γιλέκο και παντελονάκι )καθώς και διάφορους ιμάντες παρεμβάσεων. Οι παρεμβάσεις με τους ιμάντες προσομοιάζουν τους θεραπευτικού χειρισμούς και η ενεργοποίηση των μυών που προκύπτει τους ενδυναμώνει προωθώντας το κατάλληλο πρότυπο. Οι χρήστες μπορούν να φορούν το theratogs και να δέχονται τα οφέλη του μέχρι και 24 ώρες την ημέρα. Με την εφαρμογή του η θεραπεία συνεχίζεται ακόμα και όταν ο θεραπευτής δεν είναι παρόν και τα επιθυμητά αποτελέσματα έρχονται πιο γρήγορα. Τα οφέλη του συστήματος είναι ορατά τόσο στο σωματικό όσο και στο αισθητικό κομμάτι . Ο σημαντικότερος ρόλος του είναι η ευθυγράμμιση του κορμού και των κάτω άκρων δημιουργώντας ένα ιδανικότερο προτύπου στάσης και βάδισης.

  POSTURE &TORSO ALIGNMENT SYSTEM (PTA).

  Είναι σχεδιασμένο για παιδιά και ενήλικες με σύνθετες νευροκινητικές διαταραχές ,διαταραχές ισορροπίας και στασικού ελέγχου, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και σε άτομα με αισθητηριακές διαταραχές.

  Είναι ιδανικό για χρήστες περιπατητικούς και μη , με εγκεφαλική παράλυση ή άλλες διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

  Μπορεί να εφαρμοστεί σε :

  • Υποτονία
  • Υπερτονία
  • Προβλήματα ισορροπίας λόγω μυϊκής αδυναμίας
  • Δυσκολία στη διατήρηση της μέσης γραμμής του σώματος
  • Αταξία
  • Αθέτωση
  • Ψαλιδισμό και δρεπανοειδή βάδιση
  • Αισθητηριακές διαταραχές
  • Λειτουργική κύφωση και λόρδωση.

   

  WUNZI INFANT SYSTEM

  Έχει σχεδιαστεί για βρέφη μέχρι και 2 ετών .

  Σταθεροποιεί τον κορμό και βελτιώνει την ευθυγράμμιση .

  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βοηθητικό εργαλείο στη κατάκτηση των θέσεων  που αποτελούν αναπτυξιακά ορόσημα για τα μωρά.

  Ο έλεγχος της  στάσης του σώματος αποτελεί ουσιαστικό  στοιχείο της πρώιμης παρέμβασης. Έχοντας κατακτήσει τον έλεγχο του σώματος μπορούν να προχωρήσουν στη κατάκτηση λειτουργικών δεξιοτήτων .

  Το Wunzi βοηθάει τα βρέφη βελτιώνοντας τη σταθερότητα του κορμού και αυξάνοντας την αισθητηριακή εισροή .

  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά την διάρκεια της  θεραπείας όσο και μεταξύ των συνεδριών υποστηρίζοντας τους στόχους της θεραπείας .

  Μπορεί να εφαρμοστεί σε :

  • Υποτονία
  • Υπερτονία
  • Διπληγία
  • Ημιπληγία
  • Αθέτωση
  • Αταξία
  • Κάκωση βραχιονίου πλέγματος
  • Αναπτυξιακές διαταραχές.

  Στο κέντρο μας οι θεραπευτές είναι  πιστοποιημένοι στην εφαρμογή του συστήματος THERATOGS και διαθέτουμε  όλα τα μεγέθη από βρέφη μέχρι και εφήβους τα οποία χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας .

Θεραπευτές

Πασσίση Αικατερίνη

Πασσίση Αικατερίνη

Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια

Παπαδόπουλος Γεώργιος

Παπαδόπουλος Γεώργιος

Παιδιατρικός Φυσικοθεραπευτής

Logo White

Το Ειδικό Κέντρο Παιδιού είναι ένας χώρος ειδικών θεραπειών που δημιουργήθηκε μετά από την πολυετή εμπειρία μου στο τομέα της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης σε βρέφη ,παιδιά και εφήβους με νευρολογικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Περισσότερα

espa2
© 2022 Ειδικό Κέντρο Παιδιού Πάτρας. Designed By Firstidea

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter