Άρθρα

Language

Η μελέτη της γλωσσικής ανάπτυξης

Η γλώσσα, ως μοναδικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους, αποτελεί δείκτη φυσιολογικής ανάπτυξης και ευφυίας, καθώς αναπτύσσεται χωρίς συγκεκριμένη εκπαίδευση και είναι συνυφασμένη με την ψυχολογική και κοινωνική εξέλιξη του ατόμου.

Η γλώσσα, ως μοναδικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους, αποτελεί δείκτη φυσιολογικής ανάπτυξης και ευφυίας, καθώς αναπτύσσεται χωρίς συγκεκριμένη εκπαίδευση και είναι συνυφασμένη με την ψυχολογική και κοινωνική εξέλιξη του ατόμου. Η ικανότητα της γλωσσικής επικοινωνίας επιτρέπει στα μέλη της κοινωνίας να επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και δημιουργώντας, με αυτόν τον τρόπο, πολιτισμό.

Ο όρος γλωσσική ανάπτυξη χρησιμοποιείται για να ορίσει τις έμφυτες διεργασίες για τη γλωσσική μάθηση σε συνάφεια με τη φυσιολογική ανάπτυξη του ανθρώπου. Η επιθυμία για κατανόηση των γλωσσικών διεργασιών συνέβαλλε στην ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας για θέματα γλωσσικής ανάπτυξης.

Ο κλάδος της γλωσσολογίας παρέχει πληθώρα σύγχρονων ερευνητικών δεδομένων και θεωρητικών απόψεων που αφορούν τις διεργασίες που εμπλέκονται κατά τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Η μελέτη των διεργασιών αυτών, συνεισφέρει καθοριστικά στην κατανόηση της ψυχολογικής ανάπτυξης και των γνωστικών ικανοτήτων που χαρακτηρίζουν το ανθρώπινο είδος, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να δημιουργεί καθολικούς κώδικες επικοινωνίας, ανεξάρτητα από τις πολιτισμικές συνήθειες των διαφορετικών κοινωνιών στις οποίες ζει και εξελίσσεται. Επιπλέον, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών των παιδιών σε επίπεδο εκπαίδευσης, επικοινωνίας και ψυχολογικών/ συναισθηματικών χαρακτηριστικών.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον γλωσσολόγο Noam Chomsky (1959, 1961), η μελέτη της γλωσσικής ανάπτυξης καθιστά δυνατή, αφενός μία προσέγγιση στο θεμελιώδες ερώτημα πώς αναπτύσσεται η ανθρώπινη νόηση και αφετέρου, δίνει απαντήσεις για το «τι είναι γλώσσα».

Πηγές:

Κατή, Δ. (2000). Γλώσσα και επικοινωνία στο παιδί (4 η εκδ.). Αθήνα: Οδυσσέας.

Παπαηλιού Χ. (2016). Η ανάπτυξη της γλώσσας: Θεωρητικές προσεγγίσεις και ερευνητικά δεδομένα από την τυπική και αποκλίνουσα γλωσσική συμπεριφορά. Αθήνα: Παπαζήση.

Logo White

Το Ειδικό Κέντρο Παιδιού είναι ένας χώρος ειδικών θεραπειών που δημιουργήθηκε μετά από την πολυετή εμπειρία μου στο τομέα της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης σε βρέφη ,παιδιά και εφήβους με νευρολογικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Περισσότερα

espa2
© 2022 Ειδικό Κέντρο Παιδιού Πάτρας. Designed By Firstidea

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter